top of page

Financieel Ambassadeur Ingrid - 'Samen problemen oplossen en helpen maakt me blij' 

Maranatha Community Transformation Center Amsterdam-Zuidoost - 7 maart 2024

 

Ingrid is Financieel Ambassadeur bij het inlooppunt van Samen erop vooruit in Maranatha Community Transformation Center in Amsterdam-Zuidoost. Een laagdrempelige plek waar mensen elkaar kennen en waar iedereen altijd welkom is. “Mijn inzet hier in de wijk maakt dat ik hoop kan brengen”, vertelt Ingrid.

 

Het community center is een centrale, open plek tussen de hoge flats in de Bijlmer. Betrokken vrijwilligers zetten dagelijks de deur open voor allerlei activiteiten en maken daarmee het inlooppunt van Samen erop vooruit heel laagdrempelig. Op donderdagmiddag wordt er ook een maaltijd geserveerd en schuiven er  zo’n 100 mensen aan. Ouders brengen hun kinderen naar de speel-o-theek om met elkaar te kunnen spelen. “Voor ouders is het dan gemakkelijk om even bij ons binnen te lopen op deze vertrouwde plek,” vertelt Ingrid.

 

De H-buurt in Amsterdam-Zuidoost is een van de armste buurten in Noord-Holland. “Veel van de mensen die hier komen hebben een laag inkomen van ongeveer €1.700,- waar ze met een gezin van rond moeten komen. Daardoor komen ze in aanmerking voor allerlei toeslagen en lokale of landelijke subsidies, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte. De toeslagenaffaire heeft geleid tot een gevoel van angst onder de mensen, omdat ze bang zijn dat ze ontvangen toeslagen later onverwacht moeten terugbetalen.”

 

Ingrid heeft in haar rol als vrijwilliger bij het inlooppunt van Samen erop vooruit veel meegemaakt. Zo heeft ze samen met een dame energietoeslag aangevraagd, maar dit bleek geen makkelijke taak. “Soms zijn het kleine dingen waardoor een aanvraag niet lukt en wordt afgewezen. Deze mevrouw had bijvoorbeeld geen e-mailadres en de aanvraag moest voor een specifieke datum worden ingediend. Dat zijn we in de Afrikaanse cultuur niet zo gewend. Samen met iemand van het buurtteam heb ik een oplossing kunnen vinden en krijgt deze mevrouw nu €800,- terug. En dat is een heleboel geld op een inkomen van €1.100,- euro per maand. Iemand op deze manier kunnen helpen maakt me blij. Samen lossen we problemen op.”


Samen met Gina, een alleenstaande moeder met twee kinderen, deed Ingrid de potjes-check. “Ze had de toeslagen allemaal goed geregeld, maar dat ze voor het Verjaardagsfonds in aanmerking zou komen, had ze niet verwacht. Nu kunnen haar kinderen op hun verjaardag ook trakteren op school. Het mooiste wat Gina mij vertelde was: “Ik zou hier zelf ook wel vrijwilligerswerk willen doen en iets willen betekenen voor anderen”.”

Ook werd Ingrid geraakt door het verhaal van een weduwe die het krap heeft: Elke maand geeft ze een bedrag van haar kleine inkomen aan weduwen in Nigeria, haar thuisland. “Samen hebben we voor het eerst gekeken naar de giftenaftrek bij de belastingdienst. Ze wilde eerst eigenlijk geen geschonken geld terugvragen, maar met de teruggave van de afgelopen vijf jaar, kan ze nu een extra gift geven aan de vrouwen in Nigeria. Zo is het werk van Samen erop vooruit een olievlek die wordt verspreid, zelfs tot in het leven van weduwen in Nigeria.”

bottom of page