top of page

Terugblik 2021

1 December / Regionale ontmoeting Zwolle-Apeldoorn-Deventer-Zutphen

Op woensdagavond 1 december 19:30-21:30 vond weer een online ontmoetingsavond plaats voor de internationale kerken in de regio Zwolle-Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Meer informatie via madelon@skinkerken.nl of 06 33788164.

4 en 11 November / Publicatie Kerkengidsen Amsterdam en Den Haag

Er zijn weer twee steden die een overzicht hebben gemaakt van alle (internationale) kerken in hun stad! Op 4 november in Amsterdam en 11 november in Den Haag vindt de officiële presentatie plaats van deze kerkengidsen. In Den Haag wordt de gids gepubliceerd door de Hub Den Haag, in Amsterdam een stuurgroep van diverse partijen waaronder SKIN. Van harte welkom!

1 November / Cursus Jeugd

De jeugd is de toekomst van morgen. De kerk hoort een veilige haven te zijn voor jongeren, echter zien wij helaas dat jongeren liever afstand nemen van de kerk. Dit kan natuurlijk om verschillende redenen, maar vaak doordat jongeren zich onbegrepen voelen. Jongeren hebben soms vragen die gevoelig liggen en die zij misschien zelfs vervelend stellen. In vier avonden gaan wij in op verschillende onderwerpen om het jongerenwerk in uw kerk te bevorderen. Wij zullen het o.a. hebben over taboes, Bijbellezen en nog veel meer.

>> De avonden zullen plaatsvinden op maandagavond 1,8,15 en 22 november van 20:00-22:00 uur. Wilt u meedoen? Stuur dan een e-mail met uw aanmelding naar marjolein@skinkerken.nl 

22 september / Ontmoetingsavond internationale kerken regio Zwolle-Apeldoorn-Deventer-Zutphen

De bediening van een kerkgemeenschap is soms geen makkelijk werk. Hoe mooi is het dan om anderen te spreken die deze uitdagingen ook kennen, om elkaar te kunnen bemoedigen! Tijdens de eerste ontmoetingsavond op 2 juni ontmoetten leiders vanuit verschillende internationale kerken in de regio Zwolle-Apeldoorn-Deventer-Zutphen elkaar. Dat was een mooie avond. Daarom willen we elkaar weer ontmoeten op 22 september a.s. Deze keer zullen twee andere kerken iets delen. Pastor Raul Salas van Bethesda Ministries zal delen hoe zijn kerk de afgelopen jaren besloot over te stappen naar de Nederlandse taal, om op die manier meer mensen te kunnen bereiken. En een spreker vanuit de Molukse kerk zal iets delen over zijn of haar ervaringen rondom jeugd, de kerk en veranderingen in de kerk. Daarnaast zal er tijd zijn voor gesprek met elkaar en gezamenlijk bidden.

Geïnteresseerd? Meer informatie en aanmelden kan via, madelon@skinkerken.nl of 06 33788164. Aanmelden graag uiterlijk 15 september. We bepalen later nog of deze bijeenkomst online of live wordt. Klik hier voor de Engelse uitnodiging.  

20 september / Cursus Huisvesting

Bij veel kerken leven vragen rondom huisvesting: hoe komen we aan een geschikte ruimte om te huren of te kopen voor de zondagse vieringen en/of doordeweekse activiteiten? Wat is eigenlijk een geschikte ruimte voor onze gemeente? Welke praktische zaken komen er kijken bij het kopen of huren van een gebouw en welke stappen moeten we zetten om dit op te pakken? SKIN organiseert daarom de cursus huisvesting via ZOOM. In vier avonden gaan we over deze thema’s in gesprek. Deze avonden zullen plaatsvinden op maandagavond 20 en 27 september en 4 en 11 oktober van 20-22u.

Klik hier voor meer informatie. Wilt u meedoen? Stuur dan een e-mail met uw aanmelding naar marjolein@skinkerken.nl 

28 juni / Workshop WBTR

Op 1 juli moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Veel kerken zijn ook als stichting ingeschreven en moeten dus ook aan deze regels voldoen. SKIN organiseert daarom (in samenwerking met Netwerk DAK) een voorlichting over de WBTR, zodat u als kerk kunt horen wat de gevolgen van deze nieuwe wet voor u zijn. Meer informatie en aanmelden via info@skinkerken.nl.

1 juni / Even voorstellen: Marjolein Hekman

Per 1 juni 2021 is Marjolein Hekman gestart als medewerker toerusting bij SKIN. Zij zal zich bezig houden met de opzet en organisatie van verschillende cursussen, de ontwikkeling van de SKIN cursus en met het onderzoek naar de bestaande opleidingen en hoe dit wel/niet overeenkomt met de behoeften van migrantenpastors. Lees hier meer over Marjolein. Van harte welkom om contact op te nemen via marjolein@skinkerken.nl.

3 mei / Cursus Schrijven & Media

In juni organiseert SKIN een cursus Schrijven & Media. Deze cursus is bestemd voor mensen die graag hun visie en mening willen delen met de wereld. Dat kan op verschillende manieren: via de media, in de krant, online, of door een boek uit te geven. In deze cursus zullen we in vier avonden ingaan op deze vragen:

> Hoe publiceer ik een boek? (8 juni)

> Hoe schrijf ik een opinie en een column? (15 juni)

> Hoe schrijf ik een blog (22 juni)

> Hoe sta ik de media te woord? (29 juni)

De cursus wordt gegeven door ervaren professionals, via zoom, van 19:30-21:30. Meer informatie en aanmelden kan uiterlijk 1 juni via info@skinkerken.nl of 06 33788164.

17 juni / ‘SKIN-Amsterdam?’

Op donderdagavond 17 juni 19:00-21:00 willen we met zoveel mogelijk internationale kerken in Amsterdam in gesprek over het idee om een SKIN-Amsterdam op te richten. Dit idee is ontstaan naar aanleiding van gesprekken tussen SKIN en de PCC. We willen uitdrukkelijk alle internationale kerken in Amsterdam hiervoor uitnodigen. Om samen te kijken hoe we  meer voor elkaar kunnen krijgen en meer voor elkaar kunnen betekenen. En zo ook op praktische wijze vorm te geven aan Gods verlangen naar eenheid onder elkaar als broeders & zusters. Meer informatie en aanmelden via madelon@skinkerken.nl of 06 33788164.

2 juni / SKIN regio-avond Zwolle-Apeldoorn-Deventer-Zutphen

Er zijn in de regio Zwolle-Apeldoorn-Deventer-Zutphen naar schatting meer dan 30 internationale kerken. Deze kerken zijn van harte uitgenodigd voor een online ontmoetingsavond voor voorgangers en leiders op woensdagavond 2 juni van 19:30-21:30. Het programma zal bestaan uit kennismaking, gebed, en gesprek over huisvestingsproblemen van kerken in de regio. Gaetan Mbwete, adviseur huisvesting bij SKIN, zal een bijdrage hieraan leveren. Meer informatie en aanmelden kan via madelon@skinkerken.nl of 06 33788164.

25 mei / Eén jaar sinds George Floyd

Vandaag is het een jaar geleden dat in de Minneapolis (VS), de zwarte man George Floyd werd gedood door een witte politieman, door acht minuten lang met zijn knie in de nek van Floyd te drukken, terwijl hij geboeid op de grond lag. Ter herinnering organiseren een aantal vooraanstaande kerkleiders in Groot-Brittannië en Ierland om 20:00 Nederlandse tijd een herdenkingsdienst waarin zij de kerken en gemeenschappen in Groot-Brittannië en Ierland uitdagen om op te komen voor gerechtigheid en tegen racisme, onwetendheid en haat. ​

Omdat het een online dienst betreft, kunnen ook Nederlandse kerken deze bijwonen. Lees hier verder.

13 april / Startschot samenwerking SKIN & Museum Catharijneconvent

Samen Kerk in Nederland en Museum Catharijneconvent gaan een duurzame samenwerking aan om het erfgoed van internationale kerkgemeenschappen en migrantenkerken in Nederland zichtbaar te maken voor een groot publiek. Daartoe wordt op initiatief van beide organisaties voor de komende jaren een conservator internationale kerken aangesteld. Nog niet eerder is er op deze manier aandacht geweest voor de diversiteit van het erfgoed van het christendom.  Lees hier meer over de plannen.

12 april 19:30-21:30 / Museumcafé: lancering

Op 12 april organiseert SKIN ons eerste Museumcafé: een online bijeenkomst waar internationale en migrantenkerken van harte welkom zijn!

Als kerken willen we het christelijk geloof met de wereld delen. Via SKIN willen we als internationale en migrantenkerken samen laten zien dat we heel actief zijn in Nederland. En wat is een betere plek hiervoor dan een museum van het christendom, waar jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers komen? In Utrecht zit zo’n museum: het CatharijneConvent. Op 12 april 19:30-21:30 organiseert SKIN daarom een online ontmoeting. Het CatharijneConvent zal zichzelf voorstellen aan de internationale kerken en wij kunnen onze ideeën delen hoe we daar meer zichtbaar kunnen zijn. SKIN wil heel graag een groep vormen van een paar mensen vanuit verschillende kerken, die het museum kunnen gaan adviseren.

Heeft u interesse hierin? Neem dan contact op met SKIN coördinator Madelon Grant madelon@skinkerken.nl of 06 33788164 voor meer informatie.

>> In 2019 bezocht een groep kerken via SKIN-Rotterdam het museum, zie deze video.

1 april / Interview met Samuel Ekpo, werkzaam bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Sinds kort is Samuel Ekpo, voorganger in de RCCG Zoetermeer, werkzaam als Relatiemanager Migranten & Internationale kerken bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Lees hier het interview dat SKIN met hem had

1 maart / Nieuwe gezichten bij SKIN!

Vanaf 1 maart verwelkomt SKIN twee nieuwe gezichten bij SKIN! Samany Sedney en Gaetan Mbwete komen ons stafteam versterken. Zij brengen expertise mee op het vlak van huisvesting, financiën en juridische zaken en zullen hiermee met name de SKIN helpdesk verder vorm gaan geven. In dit bericht stellen Samany en Gaetan zichzelf verder voor.

15 en 22 maart 19:30-21:30 / Intervisie-avonden Jaarrekening opstellen

Ben je bezig om voor jouw kerk een jaarrekening op te stellen, en wil je advies hierbij? Als jullie een ANBI zijn, is het verplicht je jaarrekening vòòr 1 juli te publiceren. SKIN organiseerde daarom twee avonden onder leiding van Eunice Anita-Offerman, registeraccountant en bestuurslid bij SKIN. Op 15 maart 19:30-21:30 zijn beginnende penningmeesters welkom, en op 22 maart gevorderden. Beide avonden zijn via zoom.

1 maart 19:30-21:30 / SKIN Verkiezingsdebat

In het kader van de landelijke verkiezingen op 17 maart organiseerden SKIN en SKIN-Rotterdam in coproductie met de EO een online verkiezingsdebat. Tien politieke partijen gingen live in gesprek met de internationale en migrantenkerken. Zodat de kerken beter weten waar partijen voor staan, en zo beter kunnen kiezen waar ze op willen stemmen. Meer informatie of debat terugkijken? Dat kan hier!

18 januari - 15 februari / Cursus Geloof in de Politiek?!

Heb je je wel eens afgevraagd hoe dat zit: mag je als christen politiek actief zijn? Heeft het eigenlijk wel nut om te gaan stemmen? En die scheiding van kerk en staat dan? En hoe kies je dan op welke partij je gaat stemmen? Zijn er ook andere manieren om de politiek te beïnvloeden? 

SKIN-Rotterdam organiseerde een online cursus over deze vragen. De cursus werd gegeven door christenen met politieke ervaring vanuit de ChristenUnie, maar de cursus gaat over politiek in het algemeen, ongeacht op welke partij je kiest te stemmen. Ook mensen van buiten Rotterdam deden mee aan de cursus!

Nieuwsbrief Center for Theology of Migration (VU Amsterdam) januari 2021

bottom of page