Eén jaar sinds George Floyd

25 mei 2021

"Vandaag is het een jaar geleden dat in de Minneapolis (VS), de zwarte man George Floyd werd gedood door een witte politieman, door acht minuten lang met zijn knie in de nek van Floyd te drukken, terwijl hij geboeid op de grond lag. De beelden hiervan gingen binnen een mum van tijd de wereld rond, en leidden wereldwijd tot protesten en demonstraties. Ook in Nederland lieten velen blijken dat zij meer dan genoeg hebben van racisme.

Opvallend bij deze protesten was dat in tegenstelling tot in het verleden de protesterenden uit alle rassen afkomstig waren. Duidelijk is dat een groot deel van de huidige generatie het niet acceptabel vindt dat mensen op basis van huidskleur gediscrimineerd en achtergesteld worden. Sindsdien zijn in Nederland positieve veranderingen te zien. Vooral op tv: in bijna alle reclamespotjes zijn in toenemende mate mensen van kleur te zien. De huidige samenstelling van de Tweede Kamer is ook, bij mijn weten, nooit zo pluriform geweest. Ook is merkbaar dat er meer openheid is ontstaan om het gesprek aan te gaan over dit onderwerp. Dat leidt tot groeiende bewustwording.

 

Ondanks deze stappen de goede kant op zijn we er ook nog niet. De toeslagenaffaire bij de belastingdienst waarbij slachtoffers op basis van hun nationaliteit zijn geselecteerd staat nog vers in ieders geheugen. Op de woning- en  arbeidsmarkt worden mensen met een migratieachtergrond nog altijd gediscrimineerd en ook in de voetbalwereld is dit fenomeen aanwezig. Nog altijd verbaast het mij wanneer ik zie dat kleine kinderen racistisch handelen. Ze moeten het toch ergens in hun opvoeding hebben meegekregen. Wat educatie en voorlichting betreft is er dus nog genoeg werk aan de winkel.

Reden te meer om te blijven bidden voor een vredelievender samenleving. In diverse landen zijn er op 25 mei speciale kerkdiensten en bidstonden waarbij men stilstaat bij de dood van George Floyd en racisme. Het is bemoedigend dat mensen uit alle landen en gemeenschappen het onrecht van onderling racisme erkennen. Laten wij ook in Nederland op deze dag met z’n allen bidden voor meer bewustwording en  daadwerkelijke naleving van artikel 1 van onze grondwet. ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of welke grond dan ook, is niet toegestaan’."

Hedwig Komproe, bestuurslid SKIN

---

Vanavond willen we stilstaan bij het feit dat de moord op George Floyd vandaag een jaar geleden plaatsvond. In Groot-Brittannië en Ierland organiseren een aantal vooraanstaande kerkleiders om 20:00 Nederlandse tijd een herdenkingsdienst waarin zij oproepen tot gerechtigheid. Zij zullen de tragische dood van George Floyd herdenken en de kerken en gemeenschappen in Groot-Brittannië en Ierland uitdagen om op te komen voor gerechtigheid en tegen racisme, onwetendheid en haat. 

Omdat het een online dienst betreft, kunnen ook Nederlandse kerken deze bijwonen. De dienst start vanavond, 25 mei om 20:00 Nederlandse tijd via youtube. Meer informatie hier. Bidt u mee?

 

De dienst is een initiatief van de Churches Together in Britain and Ireland (CTBI), een oecumenische organisatie die de eenheid van de christenen aanmoedigt, en kerken van alle tradities en denominaties omvat. Een van de organisatoren, Richard Reddie, directeur Rechtvaardigheid en Inclusie bij CTBI, zei: "Vorig jaar toonden de moord op George Floyd en de Black Lives Matters-protesten die daarop volgden, aan dat velen zeiden: "genoeg is genoeg" als het gaat om racisme, vooral de vorm die zwarte mensen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan ervaren. Deze herdenkingsdienst herinnert ons er op het juiste moment aan dat we het vorig jaar begonnen werk moeten voortzetten, als we ons echt willen inzetten om een einde te maken aan onrechtvaardigheid in kerk en samenleving”.