Agenda & kort nieuws

 

 

Agenda 2022

16 en 30 mei / Workshops 'Business Case: Kerkgebouw'

Dan héb je als kerk een gebouw waar je 7 dagen in de week gebruik van kunt maken: heel mooi! Maar zo'n gebouw kost best veel geld, en hoe maak je dat rendabel, zowel voor je portemonnee als voor Gods Koninkrijk?

In twee maandagavonden op 16 en 30 mei neemt SKIN adviseur huisvesting Gaetan Mbwete je mee in het maken van een business plan voor je kerkgebouw. Hoe kun je je kerk op een goede manier financieel stabiel houden en wat zijn mogelijkheden om het gebouw te verhuren of op andere manieren inkomsten te genereren? Van harte welkom!

>> Data: Maandagavond 16 en 30 mei van 19:30-21:30u via zoom. Aanmelden: marjolein@skinkerken.nl. Gratis voor bij SKIN aangesloten kerken, niet-aangeslotenen wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage van € 10,-.

21 mei / Open Day @ Center for Theology of Migration

If you are a migrant pastor, church worker/leader, or aspiring leader with a university degree, come study with CThM in our postgraduate program in the faculty of religion and theology of VU Amsterdam. On May 21, 11:00-12:30 we will hold an online open day. Migrant pastors serving in one of the Western European countries are likewise welcome.

 

>> Please register, or for more information contact CThM via s.lee@vu.nl

11 juni / Launching event SKIN-Amsterdam

Op 11 juni organiseert SKIN-Amsterdam een ontmoetingsdag voor alle internationale kerken in de regio Amsterdam. Het programma zal bestaan uit een mix van workshops, en informatie en gesprekken over de plannen voor SKIN-Amsterdam.

 

>> Aanmelden voor 11 juni of meer weten over SKIN-Amsterdam en hoe u mee kunt doen? Neem dan contact op via madelon@skinkerken.nl.

Terugblik

28 april / Event 'Een Levende Getuigen zijn: struggles & successen' 

Graag nodigen we alle leiders van de internationale kerken in de regio Deventer-Apeldoorn-Zwolle-Zutphen en omgeving uit voor het event 'Een Levende Getuigenis zijn: struggles & successen'. Dit zal plaatsvinden op donderdagavond 28 april van 17:00-20:00 in de Opstandingskerk in Zwolle (Esdoornstraat 25). Als christenen zijn we geroepen om te getuigen van ons geloof. Op welke manier pakken we dat aan in de Nederlandse, seculiere en multiculturele samenleving? Over die vraag gaan we deze avond met elkaar in gesprek, om te leren van elkaars talenten. Aanmelden graag uiterlijk 22 april via madelon@skinkerken.nl of 06 33788164.

22 maart / Onderzoeksrapport 'Het gebruik van gebedshuizen door migrantenkerken' verschenen (RCE/Kaski)

In Nederland is vaak aandacht voor de gevolgen van de krimp in een aantal meer klassieke christelijke kerken. De helft van de christelijke migrantenkerken, die inmiddels zo’n 700.000 leden kennen, vertoont echter groei. Om een beeld te krijgen van het ruimtegebruik en de eventuele ruimtevraag van deze migrantenkerken heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een onderzoek laten uitvoeren door het Kaski, het Onderzoekscentrum voor Religie en Samenleving, verbonden aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Daaruit blijkt o.a. dat 25% van de migrantenkerken verwacht de komende jaren op zoek te moeten naar andere huisvesting. Lees hier de aanbevelingen van SKIN bij dit rapport.

1 maart Gebed voor Oekraïne

SKIN wil alle kerken en christenen in ons netwerk vragen om te bidden voor de situatie in Oekraïne.

Lees hier onze gebedspunten.

31 januari, 17 en 21 februari / Workshop UBO (Ultimate Beneficial Owner)

Per 27 maart 2022 is het verplicht om de UBO van je organisatie in te schrijven in het UBO register. UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’, de persoon die uiteindelijk zeggenschap heeft over een onderneming, vereniging, stichting of kerkgenootschap (ingeschreven bij de Kamer van Koophandel). Wilt u weten hoe u dit regelt? 
Kom dan naar deze online workshops, verzorgd door Samany Sedney en Madelon Grant, op maandagavond 31 januari voor SKIN-Amsterdam, op 17 februari voor SKIN-Rotterdam en op 21 februari voor de Hub Den Haag. Aanmelden kan via marjolein@skinkerken.nl.  
Wilt u zich alvast inlezen? Hier vindt u voorlopige informatie over de invoering van het UBO register en wat dat voor kerken betekent.  

Start februari / SKIN Toerustingsprogramma voorjaar 2022

Ook dit voorjaar verzorgt SKIN weer een mooi toerustingsprogramma met boeiende én belangrijke cursussen: 

  • Cursus Penningmeesterschap & Financiën (7, 14, 21 en 28 februari (basis) of 7 en 14 maart (gevorderden)).

  • Cursus Veilige Kerk (eind maart - eind april)

  • Cursus Gemeente Opbouw (mei)

>> Meer weten? Hou onze website en social media in de gaten, of mail naar marjolein@skinkerken.nl voor meer informatie!

Wekelijks / SKIN-Amsterdam open inloop

Vanaf 13 januari start de  open inloop van SKIN-Amsterdam weer, op een nieuw tijdstip: donderdag van 16:00-20:00.

Deze open inloop is georganiseerd door SKIN-Amsterdam-in-oprichting, in het gebouw van MCTC (Bullewijkpad 51, 1102 LB Amsterdam). Wilt u meer weten over onze plannen voor SKIN-Amsterdam, of wilt u als kerk deelnemen aan SKIN-Amsterdam? Heeft u een idee dat u met ons wil delen? Of heeft u misschien een vraag over iets wat er in uw eigen kerk speelt, of een plan dat u graag zou willen uitvoeren? Van harte welkom! Elke week is er een medewerker van SKIN aanwezig en kunt u zonder afspraak langskomen. In principe zal SKIN coördinator Madelon Grant aanwezig zijn, maar mogelijk zal af en toe één van de andere teamleden van SKIN aanhaken. Op 13 en 27 januari is onze huisvestingsadviseur Gaetan Mbwete aanwezig.

Wekelijks / Online inloopspreekuur huisvesting

Heb je als kerk vragen over bijvoorbeeld het vinden van gebouwen, bestemmingsplan, huurcontracten? Meld je dan aan voor het online wekelijks spreekuur van onze huisvesting adviseur, Gaetan Mbwete. Dit spreekuur vindt elke maandagmiddag plaats van 13:00 uur tot 14:00 uur.

>> Meld je minimaal 2 werkdagen van tevoren aan via Gaetan@skinkerken.nl om de zoomlink te ontvangen. Zet in de mail jouw vraag, inclusief eventuele documenten.

17 januari / Stagiaire bij SKIN: Anna Kornelis

Op 17 januari is Anna Kornelis gestart aan haar stage bij SKIN, die tot de zomer 2022 zal duren. Lees hier hier wie Anna is en wat ze komt doen!

21 januari / SKIN Nieuwjaarsreceptie

U bent van harte uitgenodigd voor de online nieuwjaarsbijeenkomst van SKIN op vrijdag 21 januari 17:00-18:30. Een nieuw jaar vraagt om een goede start. En daarom gaan wij graag officieel van start met u erbij. Het wordt een mooie avond, met spel, amusement, en een paar nieuwe kerken die zich voorstellen. Tevens wordt u geïnformeerd welke richting SKIN landelijk op wil. Wij nemen u graag mee in de ontwikkelingen bij SKIN, omdat wij het als kerken samen doen en samen veel kunnen bereiken, ook in 2022. Doet u mee?! Voor deelname kunt u zich aanmelden door een e-mail naar samany@skinkerken te versturen.

16 t/m 23 januari / Week van Gebed voor de Eenheid

Bij SKIN trappen we het nieuwe jaar 2022 af met de Week van Gebed voor de Eenheid (16 t/m 23 januari) en een nieuwjaarsbijeenkomst (21 januari). Tijdens de Week van Gebed voor Eenheid van christenen 2022 staan christenen vanuit de hele wereld stil bij de ster van Bethlehem. Een licht dat schijnt in het duister en de weg wijst naar Jezus. Tijdens de Week van Gebed zullen we elke dag een online videoboodschap posten via ons Youtube kanaal, waarin voorgangers vanuit de internationale kerken een bemoedigend woord delen en voorgaan in gebed. Bidt u mee?

15 januari / Nationaal Gebed voor vrede en verbinding

Aan de vooravond van de Week van gebed voor eenheid vindt op zaterdag 15 januari een Nationaal Gebed plaats. De initiatiefnemers zijn getroffen door de verdeeldheid tussen mensen, in geloofsgemeenschappen en de samenleving naar aanleiding van de aanhoudende coronacrisis. In het gebed wordt God gevraagd om vrede, verbinding, mildheid en eenheid.

In een programma van 20.00 – 21.30 uur spreken diverse christelijke vertegenwoordigers een gebed uit. Daarnaast wordt er aan de hand van persoonlijke verhalen duidelijk hoe de coronacrisis mensen raakt. Het programma is live te volgen via www.nationaalgebed.nl en wordt verzorgd door de EO. Overige initiatiefnemers zijn de Protestantse Kerk in Nederland, Niet Alleen, de Raad van Kerken in Nederland, Samen Kerk in Nederland en MissieNederland.